Brand och nöd

Brandinformation

Man får absolut inte förvara brandfarligt material i källar- eller vindsförråd. Bildäck, bensin, gasol är exempel på brandfarliga varor. Dörrar till källare och vind ska alltid vara låsta och gångarna får inte vara belamrade med prylar.

Varje lägenhet har fått en brandvarnare. Den ska sitta monterad i taket i hallen. Var och en ansvarar för att brandvarnaren testas 1 gång/kvartal. Detta görs genom att man trycker in testknappen tills larmet ljuder. Man kan också kontrollera att den röda kontrollampan blinkar en gång/minut. Då fungerar brandvarnaren! Batteriet bör bytas/kontrolleras ut minst 1 gång/år, lämpligtvis till jul.

Vi har också installerat brandvarnare i källaren, på vartannat våningsplan, och på vinden. Dessa är seriekopplade för att man ska veta var det brinner eller är rökutveckling. Slinga 1: Källaren, BV, plan 2 & plan 4. Slinga 2: plan 6, plan 8 & vinden.

Förklaring hur de fungerar: När brandvarnaren känner av rök eller värme, börjar lysdioden blinka snabbt och sirensignalen aktiveras. Signalen hörs tills dess att luften är fri från rök. De övriga brandvarnarna, som aktiverats, blinkar ej och sirenen ljuder i intervaller: Larm 7-8 sekunder, därefter 40 sekunders tystnad, larm 7-8 sekunder etc. Detta för att veta vilken av brandvarnarna som utlösts först. Brandförsvaret kontrollerar detta när de anländer.

Om larmet går

  • Rädda folk i fara och varna alla personer i närheten.

  • Larma - Ring 112 och begär Brandförsvaret.

  • Försök släcka elden, eller undanröj faran utan att sätta ditt eget eller andras liv på spel.

  • Tag inga onödiga risker! Utrym och stäng angränsande dörrar. Använd absolut inte hissen! Är rökutvecklingen våldsam, kryp längs med golvet. Där finns det syre. Röken stiger upp mot taket och den innehåller många farliga och giftiga ämnen, därför är det viktigt att krypa så lågt som möjligt.

  • Möt upp brandförsvaret när de anländer och berätta vad som hänt.

Brandsläckare finns totalt 4 stycken i huset; på plan 4, på plan 8 ½, i källaren och på vinden.

Brandlucka vån 8

För de som bor på våning 8, finns i golvet på era balkonger en lucka. Se till att den inte täcks över och att den är lätt att öppna. Brandkårens stegvagnar når nämligen bara upp till 7:e våningen så skulle det börja brinna är det meningen att du öppnar denna lucka och klättrar nerför stegen under.

Hjärtstartare

En hjärtstartare finns placerad på väggen mellan anslagstavlorna på entréplanet, mitt emot hissarna. Bra att skriva en lapp om detta och sätta upp på insidan av sin ytterdörr, för att informera familj och gäster att den finns och var, om olyckan skulle uppstå.

Om någon skulle drabbas av plötsligt hjärtstopp – kalla på hjälp! Ring 112.

Ge hjärt-lungräddning, i väntan på hjärtstartaren – tryck 30 gånger på bröstkorgen för att upprätthålla den cirkulation som är nödvändig för kroppen och med konstgjord andning syresätts blodet som cirkuleras.

Det stillastående hjärtat behöver startas och då behöver man en hjärtstartare.

Hjärtstartaren är lätt att använda och en tydlig och trygg röst instruerar och hjälper användaren genom första hjälpen - defibrillering och hjärt-lungräddning.

  • Kontrollera om tecken på plötsligt hjärtstillestånd: 1. reagerar inte 2. andas inte normalt

  • Dra i handtaget på hjärtstartaren och avlägsnar skyddslocket. Tryck på grön knapp.

  • Ta bort alla kläder från patientens bröst. Rengör och torka huden om det behövs.

  • Dra bort det gula plastfodret från elektroderna.

  • Placerar elektroderna exakt var rösten förmedlar. Det finns även en instruktionsbok i hjärtstartarlådan.

  • Analysera ... Rör inte patienten! Vänta tills den gula triangeln slutar blinka.

  • Rösten förmedlar när man ska trycka på den blinkande orange defibrilleringsknappen. Rör inte patienten.

  • Få hjälp med HLR: Tryck på den blinkande blå knappen.

Se även bifogade informationslappar.

Vi ordnar då och då, HLR-kurser med hjärtstartare för de som är intresserade. Information om när det sker, kommer upp på anslagstavlan och meddelas i Nyhetsbrevet.

Grillning på balkongerna

På inrådan av Brandskyddet är det totalt förbjudet att grilla på balkongen eller takterrassen. Det finns dock grillar i trädgården som alla är välkomna att använda.

Nödtelefon i hissen

I hissen finns en nödtelefon, som fungerar så här: Om du behöver hjälp – tryck på knappen märkt nödtelefon och håll den intryckt i cirka 10-15 sekunder tills det ”sprakar” och någon svarar.

Denna nödtelefon är ständigt uppkopplad till en larmcentral och de kan alltså rycka ut om du har fastnat. Du/ni kan även ringa 08-618 48 48

Nödutgångarna i källaren

I källaren finns det två nödutgångar, mot den södra väggen (väggen mot tunnelbanehissen). Alla måste se till att källargångarna är fria från bråte. Detta gäller även på vinden, i porten och i trapphuset. Även på utsidan måste luckorna hållas fria. När det blir rökutveckling ser man ingenting, och om det då står saker i vägen, kommer man inte ut! Luckorna är tätade med frigolit på insidan, och har en öppning på nedre kant, så vid rökutveckling är det bara att rycka loss dem. Vi har sedan 2019 nödbelysning både i trapphuset och i källaren som slår på vid eventuellt strömavbrott.